Det startet med søppelfylling og forbrenning da kommunene Averøy, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund og Molde etablerte RIR i 1984. I dag består eierkommunene av Aukra, Gjemnes, Hustadvika, Molde og Rauma. Frode Erlandsen la vekt på den samfunnsmessige utviklingen som har skjedd i Romsdalsregionen de siste 40 årene og at behovet for handtering av avfallet har endret seg drastisk. Et viktig moment er at det i 2009 ble forbud mot deponi av avfall på grunn av produksjonen av metan. Metangassen er 25 ganger mer skadelig for atmosfæren enn CO2. I dag er løsningen å sortere og gjenbruke mest mulig av avfallet. Deponiet som var anlagt tidligere og brukt i en årrekke er nå planlagt lukket og tildekket.
Frode opplyste at selskapet i 2021 samlet inn totalt 36 tonn avfall, og dette er en økning på 10 -15 % fra før koronapandemien. Målet for materialgjenvinning er 55 % i 2025, mens RIR oppnådde 51,8 % i 2021. Den største utfordringen i dag er videre sortering av restavfallet. Restavfallet inneholder i dag 27 % matavfall og 35 % plast. Det er investert i et innendørs anlegg for sortering av avfallet, slik at all avfallshandtering skjer under tak for å hindre avrenning. Her knuses avfallet og sorteres bl.a. ved hjelp av magneter. Her tas ut metall, tungfraksjoner og ulike plasttyper.
Etter sortering transporteres det meste av avfallet bort: mat til Sverige, glass til Østlandet, tre til Baltikum og brennbart restavfall til Ålesund. Hageavfall komposteres i ranker, siktes og leveres til jordforbedringsmiddel. Betong, sand og keramikk lagres i deponi.
Frode Erlandsen nevnte også de forvaltningsmessige oppgaver som RIR utfører for eierkommunene. Saksbehandling under ett for alle fem eierkommunene sikrer likebehandling av innbyggerne. Selskapet har en egen transportenhet i dag som setter RIR i stand til å utføre all inntransport i egenregi. Kommunene har enerett til å hente avfallet i kommunene mot gebyr og dette skjer etter selvkostprinsippet.
Som innbyggere har vi alle ansvar for å sortere og levere avfallet fra egen husholdning. Mange kjenner noe til hvordan RIR jobber, men alle fikk også noe ny lærdom av innlegget. Takk for god forelesning Frode og forståelige svar på våre spørsmål!
Tekst og foto: Ole Syltebø
17. november 2024
Nasjonalt jazzformidlingssenter JAM planlegges lokalisert i Molde. Dette fortalte museumsdirektør Hans Olav Solli på Molde Rotaryklubbs medlemsmøte denne uken. Formålet med senteret er å gi publikum unike jazzopplevelser på flere områder.
9. november 2024
Melormer blir foredlet til dyrefor ved bedriften Norinsect i Stordalen og på noe sikt vil dette også kunne bli verdifull menneskemat. Harald Espeland er daglig leder ved bedriften og han presenterte grunderbedriften for Molde Rotaryklubb denne uken.
1. november 2024
Molde Rotaryklubb var vertskap da Romsdalsklubbene var samlet til guvernørbesøk 31. oktober. Guvernør Lidun Hareide understreket i sitt innlegg at det skjer magi når flere klubber møtes for å inspirere hverandre og dele erfaringer.
12. mai 2024
«Gå hjem og tenk - kom med innspill», oppfordret kommunalsjef Lisbeth Smørholm i et spennende foredrag.
17. april 2024
Bandura musikkgruppe fra Lviv holdt støttekonsert i Molde Domkirke onsdag 10. april.
21. mars 2024
Kjetil Gaupset loset forsamlingen gjennom prosjektet Sykehuset Nordmøre og Romsdal. SNR vil erstatte de to sykehuseene i Kristiansund og Molde og skal gi pasienttilbud til rundt 120 000innbyggere.
5. mars 2024
Tidligere fylkesarkeolog Bjørn Ringstad holdt et svært interessant og opplysende foredrag om arkeologi i Romsdal, og dermed historien til de første romsdalinger.
15. februar 2024
Høgskoledirektør Øyvind Sørensen holdt foredrag om HiMolde fra 1994 og fram til i dag
14. februar 2024
Daglig leder Randi Thommasen holdt et inspirerende innlegg den 8.februar om hvor viktig trivsel og livskvalitetstilbud til seniorer er.
1. februar 2024
Tre hundre år med sykehusbygg, sykdommer og spesialisthelsetjeneste i Molde
v/ overlege Guttorm Eldøen. Et fasinerende foredrag med mange kjente og ukjente historier.